Sprut, stoffer og medicin i mange trafikulykker
Forskere anbefaler, at politiets stikprøvekontroller over for alkohol-, narko- og medicinpåvirkede bilister øges markant efter alarmerende forskningsresultater.
Det er EU-forskningsprogrammet DRUID (Kørsel under påvirkning af narkotika, alkohol og medicin), der netop afsluttet, som viser at påvirkede bilister er et alvorligere problem end hidtil antaget.
Ét af formålene var at afdække forekomsten af alkohol og andre såkaldt psykoaktive stoffer (rusmidler, såvel som medicin) hos bilister i trafikken og i færdselsulykker.
I Danmark har blandt andre DTU Transport deltaget i projektet, hvor man dels har undersøgt tilskadekomne fra trafikulykker og dels har foretaget stikprøvekontroller af bilister.
Tallene viser tydeligt, at der er behov for en opstramning.
- På baggrund af vores forskningsresultater anbefales det at øge politiets stikprøvekontroller samt indføre alkolås til personer med dom for spirituskørsel med det samme, så den virker motiverende, siger Inger Marie Bernhoft, Seniorforsker, DTU Transport.
Hver 20.De vigtigste resultater viser, at 4,5 procent af de 3000 bilister, der er blevet kontrolleret ved stikprøvekontroller på vejene var påvirket af enten alkohol, narkotika eller medicin. Heraf var 2,5 procent påvirket af alkohol. Det vil sige at næste hver 20. fører af motorkøretøjer er påvirket i en eller anden grad.
Undersøgelsen af 840 alvorligt tilskadekomne i trafikken fra fem danske hospitaler viser, hvor store en rolle psykoaktive stimulanser spiller i de alvorlige trafikulykker. Her har 30 procent af de alvorligt tilskadekomne indtaget et eller flere psykoaktive stoffer (alkohol, rusmidler, nerve/sovemedicin, smertestillende medicin eller kombinationer af disse). Heraf havde halvdelen indtaget alkohol og yderligere godt 4 % alkohol sammen med andre stoffer.
Både mænd og kvinderBlandt de alvorligt tilskadekomne bilister blev der fundet illegale stoffer hos både mænd og kvinder i alderen op til 49 år, mens medicin blev fundet hos alle aldersgrupper. Nerve/sovemedicin var lige hyppigt til stede hos mænd og kvinder, mens smertestillende medicin var væsentlig hyppigere hos kvinderne Ved stikprøvekontrollerne blev illegale stoffer hovedsageligt konstateret hos mandlige bilister under 35 år. I den samme gruppe optrådte ligeledes meget høje alkoholpromiller. Medicin blev hovedsageligt konstateret hos bilister i alderen 35 år og derover
- Tallene virker voldsomme, men samlet set er der faktisk sket mere end en halvering af forekomsten af alkohol hos bilister i trafikken i forhold til resultater fra den store vejkantundersøgelse i midten af 80’erne. Dette er positivt, men der er stadig markante udfordringer. I den nye undersøgelse er de højeste alkoholpromiller at finde hos de unge mandlige bilister, som vi ved, bliver mere påvirkede af alkohol end andre aldersgrupper og har en begrænset rutine i trafikken, slutter Inger Marie Bernhoft.