Bedre infrastruktur=mere arbejde
Ny analyse om infrastrukturprojekters betydning for arbejdstiden.
En ny rapport, som Copenhagen Economics har udarbejdet for Transportministeriet viser, at bedre infrastruktur får pendlere til at arbejde mere.
Der er en bred enighed om, at infrastrukturforbedringer er en væsentlig forudsætning for økonomisk vækst. Sådanne såkaldte ”dynamiske effekter” indgår imidlertid ikke, når man i dag beregner den samfundsmæssige værdi af infrastruktur. Dermed undervurderes den samlede værdi af infrastrukturforbedringer.
Konkret tyder resultaterne på, at en time sparet rejsetid medfører, at pendlere vælger at bruge mellem 10 og 15 minutter på at arbejde mere.
I undersøgelsen er der blevet udvalgt fem motorvejsprojekter, der blev færdiggjort i tidsrummet 2000-2010. Intet tyder dog på, at der ikke også kunne måles tilsvarende effekter i forbindelse med baneprojekter.
Resultaterne har dermed den implikation, at rejsetidsbesparelser opnået ved bedre infrastruktur bør tillægges en større værdi, end den værdi de tillægges i dag. Analysen peger på, at værdien af sparet rejsetid for pendlere bør opjusteres med omtrent 60 procent.
- For mig som transportminister er det naturligvis et utrolig vigtigt budskab, at denne rapport understreger infrastrukturens betydning for at fremme økonomisk vækst. Det er noget, de fleste ved, men de færreste kan dokumentere, siger transportminister Hans Christian Schmidt. Det er set i dette lys spændende at modtage en rapport, der bygger på helt nye analyser og metoder. Der findes mig bekendt i den internationale litteratur kun ganske få analyser, der konkret opgør sammenhængen mellem infrastrukturforbedringer og arbejdstid.
12 minutter mereDirektør Anders Hundahl kan ikke lade være med at drage paralleller til S/SFs kampagne ”12 minutter mere”.
- Det slagord kan infrastrukturbranchen nu gøre til sit: Vi kan give jer de 12 minutter, hvis i vil være med til hjælpe os med at sikre en endnu bedre infrastruktur, siger Hundahl.
Han peger på, at staten og regeringen er gået foran ved at give motorvejene et tiltrængt løft.
- Nu mangler vi kommunerne, der er ved at spare sig fattige ved at misligholde vejene, mener Hundahl. Det koster 2-3 gange så meget at rette op på noget forfaldent, som at vedligeholde i tide.
Han anerkender, at det kan være svært at prioritere mellem børnehaver, hjemmehjælp, kloakker og veje.
- Derfor skal vi tænke nyt. Vi står parat til, at gøre hvad vi kan fra branchens side. Vi lægger os i selen for at tænke i nye produkter og nye samarbejdsformer i tæt samarbejde med kommunerne og statens Vejtekniske Institut, så vi får mere infrastruktur for pengene, siger Anders Hundahl.
Som en ekstra gevinst ved ny og god infrastruktur får vi et bedre miljø:
- Lad mig blot næven trillevenlig asfalt, der sparer benzin, klimavenlige belægninger, der sparer CO2 og støjreducerende veje, der halverer trafikstøjen.