23948sdkhjf

Transport og logistik er fremtidens vindere

Styrke: CBS-professorerne Britta Gammelgaard og Torben Pedersen ser gode muligheder for danske transport- og logistikvirksomheder.

Styrke: CBS-professorerne Britta Gammelgaard og Torben Pedersen ser gode muligheder for danske transport- og logistikvirksomheder.



Af Gwyn Nissen

Det kan godt være, at krisen stadig bider transport- og logistikbranchen i haserne. Men transport og logistik bliver den helt store vinderbranche i fremtiden. Og danske virksomheder kan tilmed spille en fremtrædende rolle, hvis de kender deres besøgelsestid.

Det vurderer professor Torben Pedersen fra Copenhagen Business School.

- Lande, der tidligere var lukkede, spiller nu på den samme bane, og stadig flere ting bliver transporteret på kryds og tværes gennem verden. Det øger behovet for transport, siger Torben Pedersen.

Han ser ikke tegn på, at den udvikling bliver bremset i de kommende år.

- Jo mere globalisering og jo mere outsourcing, desto større bliver behovet for transport, siger CBS-professoren, der dog understreger, at store dele af transporten flytter.

- Man skal ikke forvente eksportkørsel ud af Danmark, men hvis man er villig til at flytte med sine kunder, så kan danske transport- og logistikvirksomheder med deres globale forståelse være med til at styre de stadig mere komplekse supply chains i internationale virksomheder, siger Torben Pedersen.

Global=decentral

En anden CBS-professor, Britta Gammelgaard, er enig i, at de store forandringer på verdensplan har betydning for transport- og logistiksektoren og indebærer en forretningsmulighed for den danske branche. Men det vil ofte indebære, at danske transportvirksomheder i en eller anden form ”flytter med” deres kunder til udlandet.

Hun peger på, at verdensøkonomien er blevet mere volatil og ustabil med store udsving til følge. Det sammenholdt med, at store dele af oliereserverne er opbrugte, og skaber usikkerhed omkring forsyningskæderne, har skabt en ny trend.

- Hvor vi før 2008 så hele verden som ét globalt marked, vil vi fremover producere tættere på markedet. At have én stor central produktion er i dag alt for risikabelt, påpeger Britta Gammelgaard, der dog ikke forventer en tilbagevenden til den omfattende decentralisering fra 70’erne.

Grønt pres

CBS-professoren vurderer også, at politisk pres og pres fra forbrugerne for øget bæredygtighed sætter skub i decentraliseringen, så der bliver færre interkontinentale transporter, hvor varerne skal transporteres ”hele verden rundt”.

Netop bæredygtighed kan ifølge Britta Gammelgaard være danske virksomheders vej til kundernes hjerter og pengepung.

- Branchen bør tænke mere på kunderne og i mindre grad på konkurrenterne. Ved at involere sig i kundens supply chain og optimere denne, kan det godt være, at der umiddelbart bliver færre transportopgaver. Men i den langsigtede kunderelation er det af stor værdi, hvis transport- og logistikbranchen påtager sig den opgave for kunden, at tænke strategisk i bæredygtigte løsninger, for dermed at øge kundens værditilvækst, forklarer Britta Gammelgaard.

Hun peger på, at en række danske transport- og logistikvirksomheder allerede i dag er involveret i denne proces og dermed viser vejen for den øvrige branche.

gn@transporttidende.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11