23948sdkhjf

Højere dieselafgift rammer forbrugerne

ITD: EU-Kommissionen skyder forbi målet med forslag om højere dieselafgifter, der skal gøre lastbilen mindre konkurrencedygtig end tog og skib.

ITD: EU-Kommissionen skyder forbi målet med forslag om højere dieselafgifter, der skal gøre lastbilen mindre konkurrencedygtig end tog og skib.



Det bliver forbrugerne, der kommer til at betale regningen og der bliver ikke flyttet gods fra lastbilerne til de mere miljøvenlige transportformer skib eller tog, hvis EU-Kommissionen får held med en afgiftsomlægning på brændstoffer.

Det vurderer man i eksportvognmandsorganisationen ITD, hvor man påpeger, at der ikke eksisterer nogen reelle alternativer til lastbilen. Resultatet bliver bare dyrere varer og færre penge i forbrugernes lommer, spår ITD.

Afgift på energiindhold

EU-Kommissionen har fremsat forslag om et nyt afgiftssystem, som vil betyde, at de enkelte brændstofformer i fremtiden skal afgiftsbelægges efter energiindhold, og hvor meget CO2, de udleder. Det betyder bl.a., at prisen på diesel vil blive øget drastisk over en årrække, hvis forslaget gennemføres.

I vognmandsbranchen er der imødekommenhed over for hensigten om at nedbringe CO2-udslippet, men i brancheforeningen International Transport Danmark (ITD) advarer mod at bruge uigennemtænkte afgiftsforhøjelser til at nå målet.

- Det er en udbredt misforståelse, at afgifter altid er et effektivt instrument til at styre adfærden i samfundet. Når det gælder transporten af varer, er vi fx nødt til at tage udgangspunkt i realiteterne, som er, at der ikke er reelle alternativer til de dieseldrevne lastbiler – og det vil der ikke være i mange år fremover, siger ITD’s formand Mogens Therkelsen.

Reelle konsekvensberegninger

Han henviser til, at mere end 90 procent af den samlede godsmængde transporteres på lastbiler i Danmark, og det vil kræve enorme samfundsinvesteringer i togbaner og havneanlæg samt mange årtiers målrettet indsats at lave om på det.

Den praktiske effekt af en afgiftsforhøjelse på diesel vil derfor blot være en fordyrelse af godstransporten, og regningen herfor ender i sidste ende i lommen på forbrugerne.

- Fra transporterhvervets side har vi et stort ansvar for at huske politikerne på, at ensidige afgiftsforhøjelser på transport blot skaber inflation. Den reelle er dyrere varer og forringet købekraft for forbrugerne, og det må vi for enhver pris huske at tage med, når vi laver konsekvensberegninger på klimaområdet, siger Mogens Therkelsen.

Sats på effektivitet først

I stedet for virkningsløse og dyre afgiftsforhøjelser peger transportbranchen på effektiviseringer og bedre udnyttelse af infrastrukturen som de første og mest effektfulde skridt til at opnå CO2-besparelser.

- Forsøgene med modulvogntog er et eksempel på et tiltag i branchen, som betyder bedre udnyttelse af kapaciteten og dermed mere gods transporteret pr. liter brændstof. Der er masser af besparelser at hente, idet der jo reelt er tale om kollektiv trafik for varer, og derfor kan det synes paradoksalt, at flere af de politikere, der har miljøet højt på deres dagsorden, har bekæmpet forsøget med modulvogntog med næb og kløer, siger Mogens Therkelsen og pointerer:

- Lad os nu få udvidet forsøget med modulvogntog og så i øvrigt komme i gang med konstruktive diskussioner om trængslen på vejene. Hvis vi fordeler trafikken bedre på vejenettet, fx ved at tillade varekørsel i byerne om natten, er der masser af energi at spare her og nu. Det er kun vanetænkningen, der forhindrer os i at gå i gang, slutter Mogens Therkelsen.

Skatteminister Peter Christensen har ifølge ITD foreløbigt erklæret sig villig til at se positivt på EU-Kommissionens forslag. Han har tog taget forbehold for, at forslaget kan implementeres solidarisk i hele EU.

Forslaget ventes at støde på stor modstand i bl.a. Tyskland og England.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14