ATL har fokus på urimelige bøder
Sammen med 3F og medlemsvirksomheder prøver ATL at komme bagatelsagerne til livs.
Simon Spies sagde en gang, at ”dårlig omtale er bedre end ingen omtale”. Men formand for ATL, Anders Fransgaard, havde svært ved give den afdøde rejsekonge ret, da ATL holdt generalforsamling:
- Vi har i årets løb set kritiske tv-programmer, der har givet indtryk af en branche med bevidst snyd og manipulation. Der er blevet fortalt om lastvogne, der kører uforsvarligt, om politi, der griber chauffører i stribevis af overtrædelser, ringe trafiksikkerhed og ikke mindst har der været stor fokus på udenlandske chauffører, der ikke bidrager til en fair konkurrence. Uanset hvad der er sandt og falsk i det samlede billede, så er der ingen tvivl om, at muligheden for at opnå forbedrede rammevilkår og en mere rimelig regulering af f.eks. køre- hviletidsområdet ikke bliver større af al den negative omtale – tværtimod, siger Fransgaard.
Han understreger, at ATL tager klart afstand fra bevidst snyd og svindel med tachograf og køre- og hviletidsreglerne. Det skal ikke være muligt at opnå en konkurrencemæssig fordel ved at snyde på vægten.
- Men når det er sagt, sker overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne bestemt ikke altid fordi en chauffør kører alt for mange timer i træk uden hvil. Simple betjeningsfejl og tastefejl i det komplicerede system sker desværre ofte, men uden at det har betydning for trafiksikkerheden, men til gengæld med stor betydning for den enkelte chauffør, der risikerer at miste sit kørekort og dermed sit arbejde og levebrød på grund af simple tastningsfejl, påpeger Anders Fransgaard.
LydhøreDerfor har ATL i årets løb også sammen med DI Transport, 3F og en række medlemsvirksomheder deltaget i arbejdet for at skabe opmærksomhed om de urimelige bøder, der rammer vognmænd og chauffører ved selv simple betjeningsfejl af tachografen.
- Vi mødtes først med Folketingets Trafikudvalg, hvor vi oplevede en stor lydhørhed – ikke mindst takket været 3F, som med en række chauffører kunne skildre de barske vilkår, der ofte resulterer i, at små betjeningsfejl på tachografen udløser store bøder eller endnu mere fatalt, udløser at de mister arbejdet, fordi de mister kørekortet, forklarer Fransgaard, der sætter sin lid til, at justitsministeren vil være med til at gøre hverdagen lidt nemmere for de mange chauffører.
Særligt kontrolpolitiDe negative tv-udsendelser fik også Transportministeren til at reagere og indkaldte hele branchen til møde. Branchen støttede ministerens forslag om oprettelse af en særlig tungtvognskontrol i stil med den tyske BAG-model.
- Det har imidlertid vist sig, at denne model ikke kan accepteres af justitsministeriet i sin rene form, da ministeriet ønsker at holde kontrolmyndigheden samlet hos politiet. Der er dog den åbning, at overføre virksomhedskontrollen til Trafikstyrelsen, hvilket vi kun kan støtte. Det vil nemlig også betyde en styrket kontrolindsats, fordi politiet får frigjort nogle ressourcer til at øge kontrollen ude på vejene, vurderer Anders Fransgaard.
Eget mediekursus- Tv-udsendelserne fik også os selv til at reagere, da vi vurderede, at der kunne være behov for en drøftelse af, hvordan man tackler hårdhændede journalister i en sag, som man ufrivilligt er blevet en del af. I løbet af en måned havde vi fået stablet et kursus i mediehåndtering på benene, som gav god tilslutning, om end vi havde håbet at se endnu flere. Det var vigtigt for os at signalere, at kurset ikke havde fokus på at lære at snakke uden om, men i stedet – hvor det er muligt – at finde en god forklaring, formulere den og stå ved den, så man sætter et positivt aftryk i modtagerens bevidsthed, siger Anders Fransgaard.
Etiske regler- På kurset fik vi også en drøftelse af de etiske regler, som findes bagest i vores vedtægter – hvilken rolle de spiller i det daglige, hvilken rolle de bør spille og ikke mindst om de er skarpe nok, siger Anders Fransgaard.
Drøftelsen har givet ATL anledning til, at give reglerne et eftersyn og at starte en dialog om, hvad ATL bør stille af krav til et medlemskab.