Danmark endnu mere førende søfartsnation
Krisen afblæst: Søfartsstyrelsen vurderer, at det er lykkedes både at fastholde og styrke Danmarks førerpositionen.
Af Finn Bruun
Der var vækst i tonnage i de danske registre i 2010 - både fra nybygninger og indflagning fra andre lande, ikke mindst Sverige. Den danske bruttotonnage voksede således fra 11,5 mio. til 12,3 mio. og det får Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth til at konkludere, at væksten under dansk flag blev fastholdt i et år, hvor det globale skibsfartsmarked ellers fortsat var præget af den økonomiske krise.
Bl.a. derfor vil Søfartsstyrelsen nu opdatere Økonomi- og Erhvervsministeriets handlingsplan ”Danmark som Europas Førende søfartsnation” og fokusere på både vækst og kvalitetsskibsfart.
Det var ikke mindst daværende erhvervsminister Bendt Bendtsen, som lagde stor vægt på løbende at styrke mulighederne for dansk skibsfart, og det arbejde fortsætter nu, hvor Søfartsstyrelsen, der er tovholder på ministeriets indsats, vil også se nærmere på mulighederne for at afskaffe barriererne for vækst og for at komme af med danske særkrav, og forbedre mulighederne for udenlandske rederier til at komme ind under dansk flag, der skal fastholdes som kvalitetsflag.
- Danmark er kendetegnet ved kvalitetsskibsfart, og for yderligere at udvikle dette udarbejdede styrelsen i 2010 en strategi for sikkerhed, sundhed og miljø i fremtidens kvalitetsskibsfart, lyder det fra styrelsen, som peger på, at strategien indeholder en række indsatsområder med fokus på sikkerhedskultur gennem sikkerhedsledelse og sikkerheds-kommunikation og risikobaseret håndhævelse.
IMO langt fremmeMed i billedet af kvalitetsskibsfarten hører en høj miljø-standard og en klimavenlig strategi. Både for de danske rederier og Søfartsstyrelsen har det været vigtigt at sikre, at der kommer internationale regler og standarder på området, så konkurrencen finder sted på samme vilkår for alle.
Med sin unge og moderne handelsflåde, står Danmark stærkt på området, og derfor spiller IMO så stor en rolle, både når det gælder miljø, klima og energieffektivitet. IMO’s bestemmelser er globale.
Danmark har ført en sej kamp i IMO for bl.a. at få skabt det såkaldte design-indeks (en slags energi-mærkning) for nye skibe, hvor man er tæt på målet.
I sin status på området kalder Søfartsstyrelsen udkastet til bindende regler for skibenes energieffektivitet for et mål, der er opfyldt ikke mindst gennem en aktiv dansk indsats.
Klar – men venterUdkastet er parat til at blive indarbejdet i IMO’s miljøkonvention.
- Men på grund af de storpolitiske komplikationer forud for en global klima-aftale er det usikkert, hvornår det vil være muligt at vedtage sådanne regler, siger Søfartsstyrelsen.
Omkring de markedsbaserede tiltag på brændstof (f.eks. adfærdsregulerende afgifter) er man ikke nået så langt, men en ekspertgruppe i IMO, hvor Danmark også var med, har foretaget en første, men omfattende evaluering af de fremsendte markeds-baserede forslag. Miljøkomiteen nedsætter en ekstraordinær arbejdsgruppe til nærmere at evaluere forslagene, og her skal Danmark udarbejde uddybende papirer, herunder formentlig et første udkast til en ny og for IMO anderledes konvention.
- Der arbejdes således fortsat efter den vedtagne arbejdsplan, men så længe de storpolitiske komplikationer ikke bliver opblødt, vil det næppe være muligt at træffe væsentlige beslutninger, lyder konklusionen.
Hvis ikke det lykkes at nå til enighed i IMO om de afgørende klima-spørgsmål, står EU klar til gå ind i sagen, men det danske søfartserhverv foretrækker en global løsning.
EU vil dog præge arbejdet i Søfartsstyrelsen i år, fordi Danmark skal have EU-formandskabet i 1. halvår af 2012.