23948sdkhjf

Skibsofficerer: Piratløsladelse tegn på dansk slaphed

Søfartens Lederer er skuffet over, at Søværnet endnu engang har løsladt 15 somaliske pirater, trods klokkeklare beviser.

Søfartens Lederer er skuffet over, at Søværnet endnu engang har løsladt 15 somaliske pirater, trods klokkeklare beviser.



Det er Statsadvokaten, der har opgivet at retsforfølge piraterne i Danmark, selv om de 15 blev pågrebet på et iransk fiskefartøj, hvor de holdt skibets oprindelige besætning som gidsler, efter en ildkamp med det danske orlogsskib Esbern Snare. Det var heller ikke muligt at lade Iran retsforfølge de 15, der anvendte fiskefartøjet som moderskib for deres pirataktiviteter.

- Det er forstemmende, at Danmark endnu engang slår op i banen, siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere, ifølge maritimedanmark.dk.

- Man havde de formodede gerningsmænd til angrebet på Elly Mærsk og nu ildkampen med Esbern Snare, og så beslutter man sig igen for bare at lade dem gå, siger han.

Han kritiserer de danske myndigheders praksis over for piraterne skarpt.

- Det sender et kraftigt signal om, at det er risikofrit at kapre danske skibe. Danmark sender også et meget uheldigt signal overfor både de danske marinesoldater, der sætter livet på spil, og de civile søfolk, der vælger at arbejde under stærkt forøget risiko for at holde gang i verdenshandlen, siger Ganzhorn.

Han mener, at forklaringen er politisk berøringsangst – herunder frygten for at piraterne søger politisk asyl, når de har udstået deres eventuelle straf i et dansk fængsel.

- Men politikerne må erkende, at Danmark er en søfartsnation, og at vi derfor må gå aktivt ind i bekæmpelsen pirateri og bakke op om FN’s havretskommission, fastslår Fritz Ganzhorn.

Gå efter bagmændene

I Danmarks Rederiforening er det til gengæld småt med kritikken, selv om vicedirektør Jan Fritz Hansen erkender, at det virker krænkende for retsbevidstheden, at pirater blot bliver løsladt.

Han peger på USA’s nye og tilsyneladende succesrige indsats for at få ram på piraternes bagmænd i land som et eksempel til efterfølgelse.

-Pirateri er i dag blevet en industri med hårdkogte bagmænd, der spekulerer i fattige stakler og som truer dem til at tage ud på havet og kapre skibe. Så selv om de 15 pirater havde fået en hård straf, så tror jeg ikke, der vil have været nogen præventiv virkning ved det. Man skal derimod have bagmændenes arbejde frem i lyset, siger vicedirektøren til Jyllands-Posten.

Ude af kontrol

Lederen af den Internationale Handelskammers martime kontor, Cyrus Mody, har over for maritimedanmark.dk opfordret til at slå hårdere ned på piraterne.

- Pirateriet er i dag reelt ude af kontrol, og den reaktion vi indtil nu har set fra det internationale samfunds side, afskrækker på ingen måde piraterne. Hvis problemet skal løses, eller hvis man blot vil forhindre at det udvikler sig yderligere, skal der helt andre metoder til, siger Mody til nyhedsportalen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125