23948sdkhjf

Skarp kurs mod transportkriminalitet virker

DTL: Gode svenske erfaringer med målrettet indsats mod kriminalitet mod godstransportsektoren.

DTL: Gode svenske erfaringer med målrettet indsats mod kriminalitet mod godstransportsektoren.



Det kan betale sig, hvis myndigheder og transporterhvervet samarbejder om en præventiv indsats mod tyverier og rørverier mod og af lastbiler. Det er den klokkeklare konklussion i en statusrapport, der netop udgivet af politimyndigheden i Västra Götaland i Sverige i samarbejde med EU.

Indsatsen, som støttes af EU-midler løber over tre år og er vigtig i kampen mod den organiserede kriminalitet, der typisk bruger varetransporterne som deres direkte mål til at opnå omsætning på det sorte marked.

- I et godt samarbejde med brancheorganisationerne mener vi nu, at denne type af kriminalitet er godt belyst, og at vi har identificeret de vigtigste bagvedliggende årsager til, at forbrydelser mod transporterhvervet er forholdsvis let at gennemføre, siger Sven Ahlbin, stedfortrædende chef for kriminalpolitiet i Vestsverige, der satser på, at anstrengelserne bærer frugt på den lange bane i et samarbejde med erhvervet selv.

Det skriver Dansk Transport & Logistik

Rapporten gør status over et fælles samarbejde i 2010 – et EU-projekt kaldet ”Prevention of Cargo Crime”, der løber fra 2010 og frem til sommeren 2012, hvor de skal evalueres. Årsagen til den store aktivitet er ganske voldsomme stigninger i kriminaliteten mod vejtransporten i Vestsverige i de senere år.

Hip til dansk politi

Af rapporten fremgår det, at politiet i Sverige skal arbejde sammen med Trafikverket, den svenske vognmandsorganisation SÅ og det svenske transportarbejderforbund på nationalt niveau. På det internationale niveau vil der ifølge rapporten ske et samarbejde med politimyndighederne i Tyskland, Danmark og Norge.

- Det giver umiddelbart mening, at man vil involvere de danske myndigheder i projektet – i og med at kriminaliteten jo næppe stopper på den svenske side på kajen til Øresund og Kattegat. Vi skal opordre til, at man fra dansk politis side går konstruktivt ind i dette arbejde, som vil kunne forbedre erhvervets betingelser i kampen mod kriminalitet, siger DTLs chefjurist John Roy Vesterholm, der hilser det svenske initiativ velkomment som en sund og erhvervsvenlig bibeskæftigelse til det normale kontrolarbejde.

Brådne kar

Af rapporten fremgår, at omfattende økonomisk kriminalitet ofte ligger bagved transporter, som dagligt udføres ulovligt. Ofte udføres transporterne helt frem til konkurstidspunktet for siden at starte i andet navn, men for samme opdragsgiver. Samtidig er det svenske politis mistanke om såkaldt ”insiderviden” blevet bestyrket, når det angår lavtlønnede chauffører, der stjæler for selv at overleve!

- Det lyder som noget, vi har hørt før”, siger John Roy Vesterholm, der peger på arbejdsmarkedets initiativer til at få indført krav i overenskomsterne om at bekæmpe social dumping og ulovlige kørsler.

- Hvis den danske regering for alvor skulle hjælpe erhvervet på disse områder, ville det derfor være en god idé, at man indgik i det svenske projekt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078