Reaktioner: Utilfredshed med EUs arbejdstidsregler
EU-Kommissionen og dele af Europa-Parlamentet fastholder ifølge DTL, at reglerne om arbejdstid ikke skulle have været vedtaget, fordi de ikke kan kontrolleres meningsfuldt.
Det kom frem i sidste uge, da EU-Parlamentets transportudvalg holdt møde om de sociale forhold i vejtransportsektoren. Her var bl.a. reglerne for arbejdstid på dagsordenen, oplyser Søren Hyldstrup Larsen fra Dansk Transport & Logistik.
Utilfredsheden med arbejdstidsreglerne er stor i flere EU-lande – bl.a. Danmark, der i sidste måned sendte en fælles anmodning til EUs transportkommissær om at genfremsætte forslaget om at undtage de selvstændige chauffører fra arbejdstidsdirektivet.
Til gengæld fastholder SF’s EU-parlamentariker Emilie Turunen, at Danmark skal implementere de nye regler – og hun vil have EU til at åbne en sag mod Danmark, hvis ikke Danmark makker ret.
Transportudvalget drog ingen konklusion på mødet, men der var ifølge DTL vilje til at gøre reglerne på det sociale område mere fleksible for gruppen af små og mellemstore virksomheder, som de selvkørende vognmænd tilhører. Det kan f.eks. være at udvide den periode, man anvender for at beregne den gennemsnitlige arbejdstid.
- Allerhelst så vi i DTL, at arbejdstidsreglerne for de selvkørende vognmænd blev ændret. Men det er bestemt positivt, hvis Europa-parlamentet vil arbejde på en opblødning af reglerne, så de rent faktisk kan efterleves, siger Søren Hyldstrup Larsen.
- Også andre sociale forhold i vejtransportsektoren var på dagsordenen. I DTL er vi tilfredse med, at drøftelserne var realistiske, og at udvalget efter eget udsagn vil fokusere på de områder, hvor det giver mening at regulere og kontrollere. F.eks. var der enighed om behovet for at sikre færdselssikkerheden, arbejdsvilkårene og den lige konkurrence. Ligesom der var enighed om at sikre effektiv kontrol og indføre sanktioner, der er afskrækkende, siger Søren Hyldstrup Larsen.
LovkludderVenstres medlem af Europa-Parlamentet, Anne E. Jensen, kritiserer SF for at rejse sag mod Danmark.
- Lovgivningen var selvfølgelig noget kludder, da det er umuligt at kontrollere, hvor meget en selvstændig arbejder derhjemme. Selvkørende vognmænd skal naturligvis overholde reglerne om køretid, men hvor mange timer de sidder bag skrivebordet - det behøver SF altså ikke blande sig i, mener Jensen.
- Vi var mange, der allerede dengang advarede om, at lovgivningen var noget juks. Derfor burde det ikke komme som nogen overraskelse, at forvirringen nu er stor rundt om i EU's medlemslande, siger Anne E. Jensen og påpeger, at Danmark langt fra er det eneste land, der ikke har indført lovgivningen.
- EU-Kommissionen var også imod loven, og har ikke kunne give et bud på hvordan den skal gennemføres. Har SF et bud? I så fald har vi til gode at høre det, mener Anne E. Jensen.
Total uvidenhedI en kommentar skriver Preben Skjøth fra Frie Danske Lastbilvognmænd (FDL), at ”han godt kan forstå frygten for, at selvkørende har arbejdet lidt for længe på kontoret, for bagefter at begive sig ud i den tætte trafik.”
- Men vi kan ret hurtigt blive enige om, at det vil være noget nær umuligt at kontrollere, om de selvstændige i givet fald overholder reglerne. Vi kan også hurtigt blive enige om, at det ikke er noget godt forslag, der ligger på bordet. Men der, hvor min kæde hopper af, er at man – i en tid, hvor der igen og igen – tales om demokrati og lige vilkår for det arbejdende folk, beskyldes for forskelsbehandling, skriver Skjøth, der kritiserer SF for ”uvidenhed om de faktiske forhold”.
- Må det være os tilladt at give de uvidende, eller måske snarere bare evigt protesterende, folk fra SF et praj om, at uanset, hvordan vi vender og drejer tingene, vil en kontrol af de selvkørende vognmænds overholdelse af direktivet være et bombastisk bureaukrati, som ingen kan finde ud af, vurderer FDL.
- Derfor vil vi anbefale SF, at læse lidt mere f.eks. køre- hviletidsreglerne. For her sikrer man jo netop, at ingen kører for længe i forhold til alle de gældende regler. Det er korrekt, at de selvkørendes arbejde på kontoret, kan være belastende, men helt ærligt: Hvis vi skal ud ad den vej, skal vi vel også forbyde alle ansatte chauffører i at sidde og skrive eller spille elektroniske spil på deres bærbare pc´ere, mens de holder deres lange hvil, påpeger Preben Skjøth blandt andet.
- Alene det forhold, at en sådan ordning vil være komplet umuligt at administrere, viser jo bare, hvor langt SF vil gå for at protestere for protestens skyld.