Opgør med vanetænkningen
Marie Louise Thorstensen, politisk konsulent ved Dansk Erhverv, opfordrer til flere OPP-projekter.
Socialdemokraterne og SF har på det seneste opfordret pensionskasserne til, at de investerer i veje, broer, jernbaner og lignende.
- Det, der rent faktisk er tale om, er Offentlig-Private Partnerskaber (OPP) med pensionskasserne som driftsherrer. Det er en tanke, bl.a. Dansk Erhverv tidligere har fremført. Transportministeren har ligeledes ved tidligere lejligheder udtrykt, at man med fordel kunne gøre brug af OPP på infrastrukturområdet. Dertil fremgår det bl.a. af Transportministeriets debatoplæg om ’Fremtidens trafik’, at der er behov for investeringer i infrastruktur, skriver Marie Louise Thorstensen.
Hun spørger, hvorfor der ikke sker noget, når begge sider af Folketinget tilsyneladende er enige om, at OPP på infrastrukturområdet er en god idé.
- Faktum er, at ATP allerede har investeret i en række udenlandske OPP-projekter som motorveje og havne. Formen er altså mulig, mener hun.
Ved OPP-projekter udbyder det offentlige finansiering, anlæg, drift og vedligeholdelse af et projekt, hvorefter staten efter en længere periode overtager forpligtelserne. Den private aktør har derfor incitament til at sætte kvalitet, effektivitet og tidsfrister i højsædet, idet de selv skal drive og vedligeholde anlægget i ca. 30 år.
Foreløbig eet projektI Danmark er der p.t. kun ét OPP-projekt på infrastrukturområdet – motorvejen mellem Kliplev/Aabenraa og Sønderborg. Motorvejen ser tilmed ud til at stå klar allerede et år tidligere end planen.
- Den brede, politiske opbakning til OPP på infrastrukturområdet til trods melder spørgsmålet sig, om der i virkeligheden er tale om en psykologisk barriere frem for en ideologisk. Spørgsmålet er med andre ord, om det offentlige har svært ved at give ejerskabet fra sig, skriver Thorstensen, der mener, at det offentlige er nødt til at løsne grebet lidt, samtidig med, at det fra politisk hold bør gøres mere attraktivt at indgå i OPP.
- Det kan blandt andet gøres ved, at finansielle barrierer, affødt af moms- og skattereglerne, fjernes, samtidig med at såvel private som kommunale låneregler gøres mere smidige, skriver Marie Louise Thorstensen. Det er på tide at gøre op med vanetænkningen, fjerne barriererne og anvende OPP dér, hvor det kan være med til at fremme effektiviteten og kvaliteten. Ellers går vi glip af den vækst og innovation, det private erhvervsliv kan tilbyde.